Moringa oleifera adalah tumbuhan yang telah diketahui faedah kesihatannya selama ribuan tahun.Ia sangat kaya dengan antioksida yang sihat dan tumbuhan bioaktif.

Berikut adalah khasiat-khasiat kesihatan Moringa oleifera yang disokong oleh penyelidikan saintifik.

1. Moringa oleifera adalah sangat berkhasiat

Moringa oleifera adalah pokok yang berasal dari India Utara. Pelbagai nama diberikan seperti pokok drumstick, pokok lobak kuda, atau pokok minyak. Hampir semua bahagian pokok Moringa oleifera boleh dimakan atau digunakan sebagai bahan dalam ubat herba tradisional kecuali akarnya. Daun dan buah Moringa biasanya menjadi amalan pemakanan di bahagian India dan Afrika. Ini adalah contoh gambar daun Moringa oleifera:

Daun adalah sumber vitamin dan mineral yang sangat baik. Satu cawan daun segar moringa mengandungi khasiat-khasiat berikut:

Protein: 2 gram

Vitamin B6: 19%

Vitamin C: 12%

Besi: 11%

Riboflavin (B2): 11%

Vitamin A (dari beta-karoten): 9%

Magnesium: 8%

Di negara-negara Barat, daun Moringa dikeringkan dan dijual sebagai makanan tambahan, baik dalam bentuk serbuk atau kapsul.

Namun, jika dibandingkan dengan daun dan buah Moringa yang segar, daun kering secara amnya lebih rendah daripada vitamin dan mineral. Walau bagaimanapun, ia sangat kaya dengan vitamin C. Satu cawan segar, diiris buah (100 gram) mengandungi 157% daripada keperluan harian anda untuk vitamin C.

Diet masyarakat di negara-negara membangun sangat kurang vitamin, mineral dan protein. Di negara-negara ini, Moringa oleifera boleh menjadi sumber penting bagi banyak nutrien penting.

Satu lagi perkara yang perlu diingat ialah jika anda mengambil Moringa oleifera sebagai suplemen, mengambilnya dalam kapsul tidak akan membekalkan sejumlah besar nutrien.

Kesimpulannya daun moringa kaya dengan banyak nutrien penting, termasuk protein, vitamin B6, vitamin C, riboflavin dan besi.

Rujukan : https://www.healthline.com/nutrition/6-benefits-of-moringa-oleifera#section5