Home

Awas Produk Stevia Palsu di Pasaran

Awas Produk Stevia Palsu di Pasaran

Cuba bayangkan anda membeli produk yang berkaitan dengan stevia dengan harapan menjadi semakin sihat, namun perkara sebaliknya terjadi, macam-macam kesan sampingan yang terpaksa anda lalui akibat mengambil stevia yang tidak tulen. Baru-baru ini terdapat 10 produk stevia telah disiasat kerana mengandungi campuran kimia yang berbahaya.

Laporan ujian makmal telah yang dijalankan ke atas produk-produk stevia oleh Universiti Tun Hussein Onn Malaysia dan Universiti Putra Malaysia mendedahkan produk-produk tersebut tidak mengandungi sebarang ekstrak tumbuhan, sebaliknya mempunyai gabungan bahan kimia yang menimbulkan risiko kesihatan apabila digunakan.

Ekstrak Stevia adalah sejenis pemanis semulajadi yang diambil dari daun tumbuhan stevia rebaudiana bertoni yang mengandungi steviol glycosides. Ia diproses menjadi serbuk kuning putih atau cahaya, tidak berbau, dan menggunakan pengganti gula. Tidak seperti pengganti gula lain, stevia berasal dari tumbuhan dan tidak menambah kalori.

Kini Kementerian Kesihatan sedang menyiasat perkara ini untuk memastikan produk mematuhi undang-undang makanan. Peraturan 118A Peraturan Makanan 1985, Akta Makanan 1983, telah menetapkan piawaian untuk produk ekstrak stevia.

Adalah satu kesalahan bagi sesiapa sahaja untuk mengimport, mengedar, menyimpan atau menjual makanan yang mengandungi racun berbahaya atau berbahaya kepada kesihatan, dan ini termasuk produk stevia. Beliau berkata mereka yang didapati bersalah denda tidak lebih daripada RM 100,000 atau penjara sehingga 10 tahun, atau kedua-duanya.

Adalah tanggungjawab kita sebagai pengguna memastikan produk-produk yang kita beli terjamin keaslian dan selamat untuk diamalkan.

Sumber : http://www.apfoodonline.com/index.php/business-news/item/1492-fake-stevia-products-investigated-in-malaysia
http://www.foodnavigator-asia.com/Policy/Malaysian-government-targets-fake-stevia-sale

Khasiat Daun Moringa Berdasarkan Kajian Saintifik

Khasiat Daun Moringa Berdasarkan Kajian Saintifik

Moringa oleifera adalah tumbuhan yang telah diketahui faedah kesihatannya selama ribuan tahun.Ia sangat kaya dengan antioksida yang sihat dan tumbuhan bioaktif.

Berikut adalah khasiat-khasiat kesihatan Moringa oleifera yang disokong oleh penyelidikan saintifik.

1. Moringa oleifera adalah sangat berkhasiat

Moringa oleifera adalah pokok yang berasal dari India Utara. Pelbagai nama diberikan seperti pokok drumstick, pokok lobak kuda, atau pokok minyak. Hampir semua bahagian pokok Moringa oleifera boleh dimakan atau digunakan sebagai bahan dalam ubat herba tradisional kecuali akarnya. Daun dan buah Moringa biasanya menjadi amalan pemakanan di bahagian India dan Afrika. Ini adalah contoh gambar daun Moringa oleifera:

Daun adalah sumber vitamin dan mineral yang sangat baik. Satu cawan daun segar moringa mengandungi khasiat-khasiat berikut:

Protein: 2 gram

Vitamin B6: 19%

Vitamin C: 12%

Besi: 11%

Riboflavin (B2): 11%

Vitamin A (dari beta-karoten): 9%

Magnesium: 8%

Di negara-negara Barat, daun Moringa dikeringkan dan dijual sebagai makanan tambahan, baik dalam bentuk serbuk atau kapsul.

Namun, jika dibandingkan dengan daun dan buah Moringa yang segar, daun kering secara amnya lebih rendah daripada vitamin dan mineral. Walau bagaimanapun, ia sangat kaya dengan vitamin C. Satu cawan segar, diiris buah (100 gram) mengandungi 157% daripada keperluan harian anda untuk vitamin C.

Diet masyarakat di negara-negara membangun sangat kurang vitamin, mineral dan protein. Di negara-negara ini, Moringa oleifera boleh menjadi sumber penting bagi banyak nutrien penting.

Satu lagi perkara yang perlu diingat ialah jika anda mengambil Moringa oleifera sebagai suplemen, mengambilnya dalam kapsul tidak akan membekalkan sejumlah besar nutrien.

Kesimpulannya daun moringa kaya dengan banyak nutrien penting, termasuk protein, vitamin B6, vitamin C, riboflavin dan besi.

Rujukan : https://www.healthline.com/nutrition/6-benefits-of-moringa-oleifera#section5

Cinta Segitiga Antara Gula, Obesiti dan Diabetes

Cinta Segitiga Antara Gula, Obesiti dan Diabetes

Bila kita bercerita mengenai gula, akan terpalit obesiti dan diabetes, bagaikan cinta segitiga. kisah mereka sememangnya tidak dapat dipisahkan. Kenapa?

Apabila karbohidrat dalam makanan dicerna, ia dibahagikan kepada bentuk yang ringkas iaitu glukosa yang menyebabkan kenaikan gula dalam darah atau glukosa dalam darah. Sebagai tindak balas, tubuh melepaskan insulin yang berfungsi mengangkut gula ke sel untuk memberikan tenaga. Semakin ringkas gula itu, semakin mudah dipecahkan.

Ini bermakna gula ringkas dapat dicernakan dengan cepat dan menyebabkan kadar gula darah naik dan mendorong lonjakan insulin. Teori menunjukkan bahawa jika diet anda sentiasa mengandungi gula ringkas dengan kadar yang tinggi akan menyebabkan fungsi perembesan insulin tubuh anda semakin berkurang dan menyebabkan kepada diabetes terutama diabetes type 2.

Penemuan terbaru telah mendapati terdapat kaitan antara pengambilan gula dan kenaikan berat badan. Satu kajian telah menunjukkan bahawa wanita mengambil 2 gelas air manis sehari lebih berisiko untuk menghidap diabetes type 2.
Walau bagaimanapun, ada segelintir pakar kesihatan menolak idea bahawa gula sahaja boleh menyebabkan masalah perembesan insulin atau diabetes type 2. Mereka menyatakan bahawa keadaan ini tidak boleh disebabkan oleh meminum air bergula sahaja tetapi pemakanan yang tidak seimbang seperti mengamalkan makanan manis dan berlemak juga boleh menyebabkan kelebihan berat badan, yang merupakan salah satu faktor risiko utama diabetes.

Kesimpulan:

Gula boleh diambil jika kita menikmati sesekali dan sedikit. Walau bagaimanapun, isu yang kita hadapi pada hari ini adalah makanan berkalori tinggi sangat mudah didapati menyebabkan kesukaran untuk mengekalkan keseimbangan diet. Penyelesaian terbaik adalah dengan pengambilan banyak sayur-sayuran, bijirin , termasuk daging, ikan, telur, kacang dan minum air putih serta minuman tanpa alkohol kerana dengan pengamalan ini anda akan mempunyai sedikit gula tambahan dalam diet anda.

 

Sumber: http://www.healthyfood.co.uk/article/is-sugar-to-blame-for-obesity/

Diabetes di Malaysia Membimbangkan

Diabetes di Malaysia Membimbangkan

Jumlah pesakit Diabetes di Malaysia amat membimbangkan kerana kira-kira 3.5 juta atau 17.5 peratus warganegara berusia 18 tahun ke atas mempunyai penyakit ini.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahya berkata berdasarkan kepada Kajian Kesihatan dan Morbiditi Nasional 2015, lebih separuh atau 9.2 peratus tidak menyedari bahawa mereka mengalami kencing manis. Katanya “Pada tahun 2011, terdapat 15.2 peratus pesakit kencing manis berbanding dengan 11.6 peratus pada tahun 2006. Ini menunjukkan peningkatan jumlah kes setiap tahun,”. Beliau juga berkata ramai yang sakit diabetes berpunca dari gaya hidup tidak sihat dan tidak memakan makanan yang sihat dan seimbang. Memandangkan keadaan itu, beliau menasihatkan orang ramai menjalani pemeriksaan kesihatan awal setiap tahun untuk tekanan darah dan tahap kolesterol.

Dr Hilmi berkata bagi setiap pesakit kencing manis, kerajaan terpaksa membelanjakan kos sebanyak RM2,684.24 setiap tahun, manakala seorang pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang perlu membelanjakan RM1,400 hingga RM3,200 setiap bulan untuk hemodialisis. “Ini adalah jumlah yang besar dan kerajaan
bukan sahaja dibebani dengan kos yang tinggi dalam penjagaan kesihatan tetapi juga oleh kehilangan produktiviti pekerja pesakit,” katanya.

Presiden Persatuan Endokrin dan Metabolik Malaysia (MEMS), Prof Dr Nor Azmi Kamaruddin berkata garis panduan amali klinikal yang memperkenalkan penggunaan ujian darah A1c dapat lebih mudah dan berkesan mendiagnosis diabetes. “Sebelum ini, individu yang ingin tahu sama ada mereka mengidap diabetes perlu menjalani ujian darah selepas berpuasa selama lapan jam atau menjalani ujian dengan meminum glukosa. “Tetapi dengan ujian darah A1c, mereka tidak perlu berpuasa dan sebenarnya, mereka boleh mengambil ujian selepas makan dan keputusan ujian lebih tepat,”

Sumber: http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/08/hilmi-alarming-increase-in-diabetes-among-malaysians/#HPWuMXOPm3IYzC9C.99

MORINGA OLEIFERA

MORINGA OLEIFERA

Moringa Oleifera 

Pada tahun 2008, tumbuhan ini telah memenangi gelaran “Plant of the Year” dari National Institutes of Health.

Moringa Oleifera juga telah menerima gelaran “The Miracle Plant” beberapa tahun sebelumnya. Dipanggil dengan gelaran ini adalah kerana kelebihannya dalam mengatasi dan merawat penyakit kronik seperti :

  • Heart disease
  • Digestive disorders
  • Diabetes
  • Anemia
  • Liver disease
  • Arthritis
  • Respiratory ailments
  • Skin conditions

Boleh terangkan serba sedikit atau pengenalan mengenai Moringa Oleifera ini?

Moringa Oleifera adalah tumbuhan Pan-tropika. Pohon ini dikatakan asalnya dari Sub-Himalayan – India, Pakistan, Bangladesh dan Afghanistan.

Ia telah pun menjadi tumbuhan yang penting di India, Ethiopia, Filipina, dan Sudan. Kini sedang pesat ditanam di Barat, Timur dan Selatan Afrika, Amerika Latin dan banyak lagi. Malah, tumbuhan ini sudah ditanam dan digunakan di Malaysia terutamanya orang India yang telah lama menggunakan buahnya didalam masakan seperti dhal.

Kesemua bahagian pokok Moringa ini mempunyai kelebihannya tersendiri.

Berbeza tempat, tumbuhan ini mempunyai pelbagai nama. Ia juga dikenali sebagai benzolive, drumstick tree, kelor, marango, mlonge, mulangay, nebeday, saijhan dan sajna.

Moringa Oleifera telah lama digunakan dalam perubatan tradisional. Malah banyak kajian saintifik terkini telah bermula untuk membuktikan kebenaran kehebatan pohon Moringa Oleifera ini yang dikenali sebagai Tumbuhan Ajaib.

 

Sumber : www.journalofnaturallongevity.com/2017/04/03/many-health-benefits-moringa/

 

Disclaimer – Notis Penting

Penting – pemakanan atau diet ialah salah satu dari faktor penentu samada kita hidup sihat atau didatangi penyakit. Ada unsur-unsur lain seperti keturunan (genetik) dan faktor pendedahan terhadap persekitaran yang dicemari patogen dan pencemaran turut menyumbang kepada tahap kesihatan seseorang.

Oleh itu, anda tetap memerlukan nasihat dan panduan dari yang pakar terutamanya. Jangan hanya bergantung kepada kaedah pemakanan atau diet semata-mata untuk sembuh atau mengelakkan penyakit.

Diet yang betul tidak mengutamakan sesuatu makanan atau jenis makanan tertentu sahaja untuk anda terus hidup sihat. Ada pelbagai jenis makanan di dunia ini yang Maha Pencipta telah sediakan untuk kita nikmati. Dan juga tersimpan seribu satu rahsia yang saban hari kita sebagai manusia diberikan akal untuk berfikir, menyelidik dan menggunakan sumber alam semulajadi sebaik-baiknya.

Semua yang kami ketengahkan di dalam laman web ini (MotivasiSihat.Com) bukanlah suatu khidmat perubatan atau pun ditulis untuk tujuan khidmat perubatan. Anda, secara persendirian perlu mendapatkan nasihat dan khidmat perubatan dari yang pakar.

Apa yang kami paparkan adalah hasil dari bahan bacaan untuk dikongsi bersama dan dengan harapan dapat memberikan manfaat umumnya. 

The entire contents of the blog are based upon the research and opinions of the publisher, unless otherwise noted.

The information published in the blog is not intended to replace  a qualified health care professional and is not intended as medical advice.

It is intended as a sharing of knowledge and information from the research and experience of the author.

Everyone (Including us) are encouraged to make our own health care decisions based upon research and in partnership with a qualified health care professional.

The information on this blog is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

Apakah kaitan antara Motivasi dan Tenaga?

Apakah kaitan antara Motivasi dan Tenaga?

Dapatkan minuman kesihatan hasil Inspirasi Dato Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah di InspireCafe.biz. Ketahui 6 Rahsia daun Moringa didalam Green Tea Moringa yang terbukti mampu memberi kesan yang baik terhadap Kesihatan anda. Lawati www.InspireCafe.biz. Produk adalah EKSKLUSIF terus kepada ANDA. Klik di sini sekarang!

Motivasi 1 minit

Apakah kaitan antara Motivasi dan Tenaga?

Assalamualaikum WarahmatuLLAHi Wabarakatuh.

Orang yang bermotivasi dan bertenaga, memerlukan hati yang murni, minda yang positif dan badan yang sihat.

Dalam konteks ini, nutrisi yang seimbang dan berkhasiat, insyaALLAH membantu pembangunan diri yang seimbang.

Kesimpulan :

Motivasi dan tenaga dari badan saling berkait rapat. Salah satu faktor badan bertenaga ialah pemakanan yang seimbang, halal dan toyyib untuk kita.

#MotivasiSihat

#MotivasiMoringa

“KESIHATAN ANDA INSPIRASI KAMI”

Siri ini ditaja oleh INSPIRE CAFE, pengeluar produk minuman kesihatan GREEN TEE MORINGA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This