Cuba bayangkan anda membeli produk yang berkaitan dengan stevia dengan harapan menjadi semakin sihat, namun perkara sebaliknya terjadi, macam-macam kesan sampingan yang terpaksa anda lalui akibat mengambil stevia yang tidak tulen. Baru-baru ini terdapat 10 produk stevia telah disiasat kerana mengandungi campuran kimia yang berbahaya.

Laporan ujian makmal telah yang dijalankan ke atas produk-produk stevia oleh Universiti Tun Hussein Onn Malaysia dan Universiti Putra Malaysia mendedahkan produk-produk tersebut tidak mengandungi sebarang ekstrak tumbuhan, sebaliknya mempunyai gabungan bahan kimia yang menimbulkan risiko kesihatan apabila digunakan.

Ekstrak Stevia adalah sejenis pemanis semulajadi yang diambil dari daun tumbuhan stevia rebaudiana bertoni yang mengandungi steviol glycosides. Ia diproses menjadi serbuk kuning putih atau cahaya, tidak berbau, dan menggunakan pengganti gula. Tidak seperti pengganti gula lain, stevia berasal dari tumbuhan dan tidak menambah kalori.

Kini Kementerian Kesihatan sedang menyiasat perkara ini untuk memastikan produk mematuhi undang-undang makanan. Peraturan 118A Peraturan Makanan 1985, Akta Makanan 1983, telah menetapkan piawaian untuk produk ekstrak stevia.

Adalah satu kesalahan bagi sesiapa sahaja untuk mengimport, mengedar, menyimpan atau menjual makanan yang mengandungi racun berbahaya atau berbahaya kepada kesihatan, dan ini termasuk produk stevia. Beliau berkata mereka yang didapati bersalah denda tidak lebih daripada RM 100,000 atau penjara sehingga 10 tahun, atau kedua-duanya.

Adalah tanggungjawab kita sebagai pengguna memastikan produk-produk yang kita beli terjamin keaslian dan selamat untuk diamalkan.

Sumber : http://www.apfoodonline.com/index.php/business-news/item/1492-fake-stevia-products-investigated-in-malaysia
http://www.foodnavigator-asia.com/Policy/Malaysian-government-targets-fake-stevia-sale